Skip to main content

Het Zonnevlechtchakra

Hoe geef jij vorm aan jezelf in de wereld en voeg je iets toe aan de wereld?

De kunst van het zonnevlechtchakra is jezelf zijn en jouw plek innemen.

 

In deze blogpost vind je informatie over:

Wil je eerst meer weten over de chakra’s in het algemeen? Klik dan hier voor mijn blogpost Chakra’s. Een eerder verschenen al de blogposts over het Wortelchakra en het Navelchakra.

 

Kenmerken van het zonnevlechtchakra

Dit 3e chakra heet in het sanskriet Manipura, wat flonkerend juweel betekent.

Het zonnevlechtchakra bevindt zich midden in je romp. Qua hoogte iets onder je middenrif.

De kleur waarmee dit chakra wordt weergegeven is geel.

Het element dat bij het zonnevlechtchakra hoort is Vuur. Dit chakra is ons krachtcentrum en onze energieverdeler. Het verdeelt zowel de energie tussen de chakra’s als de energie die we gebruiken voor onszelf en voor de wereld om ons heen.

Het zonnevlechtchakra is gericht op:

 • Zelfexpressie
 • Zelfbeschikking
 • Eigenwaarde
 • Innerlijke wilskracht
 • Doelgerichtheid en discipline

Het werkwoord dat bij het zonnevlechtchakra hoort is KUNNEN.

 

Thema’s bij het zonnevlechtchakra

Het zonnevlechtchakra gaat vooral over het vormgeven van jouw leven.

Jouw leven is van jou. Jij hebt iets toe te voegen aan deze wereld. Jouw verlangen, behoeften en capaciteiten vertellen je iets over wie je bent en wat je te bieden hebt.

Maar jezelf zijn en jezelf laten zien, vraagt wat van je. Allereerst vertrouwen in jezelf. Maar ook in de wereld om je heen. Want als jij jezelf laat zien, dan vinden anderen daar geheid iets van. Daarnaast heb je ook wilskracht en doelgerichtheid nodig om te doen wat jij van binnenuit voelt dat je graag wilt doen of wilt toevoegen. En dan de creativiteit om hier vorm aan te geven.

Want iets willen en vervolgens afwachten tot het gebeurt, geeft over het algemeen geen bevredigend resultaat. Je moet er iets voor doen. En misschien nog wel belangrijker. Je moet keuzes maken.

Maar verwar wilskracht om iets te bereiken alsjeblieft niet met jezelf maar pushen tegen alle klippen op. Met wilskracht bedoel ik dat je diep van binnen weet dat je iets heel graag wilt. En dat je bij alles wat je doet in je achterhoofd houdt wat je uiteindelijk wilt bereiken. Zonder het te forceren. Dan schep je de voorwaarden. Maar of het gaat lukken, hoe snel en hoe precies? Dat heb je niet altijd in de hand. Wilskracht is dus niet hetzelfde als controle.

Je moet mee kunnen bewegen met wat er om je heen gebeurt, zonder jezelf uit het oog te verliezen. Balans dus. Balans tussen jouw eigenheid en jouw aanpassingsvermogen. Tussen jouw macht en jouw mededogen. Tussen jouw innerlijke behoeften en de behoeften van jouw omgeving. Soms ben je erg op jezelf gericht en soms verlies je jezelf in de behoeften, eisen en verwachtingen van je omgeving. Niets mis mee. Niets is perfect. Zolang er uiteindelijk maar een balans bestaat tussen de uitersten en alles er tussenin. Blijf niet in een van die uitersten hangen.

En hoe kun je dat het beste doen? Jezelf zijn en ondertussen jouw plek in de wereld blijven innemen? Dat is een leven lang leren wie jij in de basis bent. Leren begrijpen waar jouw dromen en verlangens over gaan. Steeds beter leren luisteren naar je intuïtie. Leren wat jouw kwaliteiten zijn, jouw uitdagingen en jouw grenzen. En leren doe je door vallen en opstaan. Door luisteren naar anderen, maar altijd uiteindelijk vooral luisteren naar jezelf.

Dit klinkt allemaal fantastisch, maar in de praktijk is het vaak niet zo makkelijk. Want bij je eigen keuzes maken en je eigen standpunten innemen hoort ook dat je je eigen verantwoordelijkheid neemt. Als je gaat staan voor de dingen waar je in gelooft, zullen anderen daar iets van vinden. En mogelijk zal het anderen kwetsen, omdat ze hierin niet mee kunnen of zich tekort gedaan voelen (terecht of onterecht).

En begrijp me niet verkeerd. Er is niets mis met rekening houden met een ander of jezelf af en toe wegcijferen ten bate van een ander. Maar het is volgens mij niet oké, om altijd maar te leven voor anderen. Of op de manier die anderen van je verwachten. Daarmee doe je ernstig tekort aan jezelf. En het is in de eerste plaats jouw taak om voor jezelf te zorgen. Om je eigen kwaliteiten en verlangens te volgen en ontwikkelen. Om te stralen en te bruisen van energie. Juist dan voeg je veel toe aan de wereld. Veel meer dan wanneer je jezelf alleen maar klein en dienstbaar maakt.

 

Persoonlijke vragen over de thema’s van het zonnevlechtchakra

Onderstaande vragen kun je beantwoorden om jezelf beter te leren kennen. Heb daarbij geen oordeel. Kijk gewoon hoe het voor jou is. Er is geen goed en fout of beter en slechter. Het is wat het is en juist daar kun je mee werken. Jij hebt jouw unieke eigenschappen waarmee jij iets toe te voegen hebt.

En heb je vragen of wil je samen kijken naar dingen die je tegenkomt? Stel je vraag. Op dit contactformulier vind je mijn contactgegevens.

 • Wat is voor jou belangrijk in jouw leven?
 • Hoe maak je keuzes?
 • Hoe breng je jouw creativiteit (jouw uitdrukkingsvermogen) naar buiten?
 • Houdt jij van verassing en avontuur of voel je je prettiger bij zekerheid en duidelijkheid?
 • Ga je voor de dingen die voor jou belangrijk zijn?
 • Sta je op voor waar je werkelijk in gelooft?
 • Hoeveel invloed heeft de mening van anderen op jou?
 • Hoe vaak neem jij het initiatief? Of volg je liever?
 • Maak je duidelijke keuzes en ga je ervoor? Of heb je geen idee hoe je moet kiezen tussen alle mogelijkheden?
 • Gebruik je bij het maken van keuzes vooral je verstand, vooral je intuïtie of allebei?
 • Is jouw energie meestal gericht op wat je graag wilt? Of is jouw energie meestal gericht op wat je níet wilt?
 • Hoe sta jij tegenover macht? (van jezelf en/of van anderen)
 • Gebruik je jouw macht? Wanneer?
 • Maak je wel eens misbruik van jouw macht? Wanneer?
 • Wat zijn jouw (voor)oordelen?
 • Neem je zelf verantwoordelijkheid voor jouw leven? Of wordt jouw leven vooral beïnvloed door anderen en/of door omstandigheden waar je voor jouw gevoel geen invloed op hebt?
 • Voelt de wereld voor jou als overvloedig? Of ben je bang dat er te weinig is?

Antwoorden kunnen verrassend zijn of confronterend. En dat is oké. De vraag is vervolgens hoe je hiermee om wilt gaan. Je kunt altijd om hulp vragen. Dat kan bij iemand die je vertrouwt of bij iemand (of een instantie) die daarin gespecialiseerd is. En heb je vragen aan mij of wil je samen kijken naar dingen die je tegenkomt? Stel je vraag. Op dit contactformulier vind je mijn contactgegevens. Kijk wat jij nodig hebt en blijf trouw aan jezelf!

 

Acties die bij het zonnevlechtchakra passen

Bewegen

Fietsen, wandelen, snelwandelen of hardlopen, net wat jouw voorkeur heeft. Ontspannen in de actie met als doel opladen. Liefst in de natuur want dat helpt je nog eens extra opladen.

Zing en/of dans

Een geweldige manier om je te uiten, te ontladen of juist op te laden is zingen en/of dansen. Zingen en dansen zijn hele mooie uitingsvormen van wat er diep van binnen leeft.

Tot groot verdriet van mijn gezinsleden vind ik het heerlijk om hardop mee te zingen met muziek. Het heeft veel invloed op mijn energie en muziek kan me enorm helpen om mijn emoties op te schonen. Ik heb mijn afspeellijsten dan ook ingedeeld op gevoel. Andante (luistermuziek die ontroert of aan het denken zet), allegro (muziek waar ik vrolijk van wordt), presto (muziek waar ik helemaal op los kan gaan), meditatie en girlpower (muziek die me helpt in mijn kracht te komen)

Houd huis

Het huishouden doen (met een lekker pittig muziekje en het liefst dansend 😉) kan heerlijk zijn voor je energie. Vooral omdat het zo lekker opschoont (letterlijk en figuurlijk) Voorwaarde voor mij is wel dat ik op dat moment alleen thuis ben. Want anders zie je er binnen no time niet veel van terug. Onvoorstelbaar hoe snel 2 tieners en een overjarige puber de boel weer in chaos krijgen. En dat was zeker niet beter toen de kinderen klein waren.

Lieve ik

Houd eens een periode lang een dagboek bij met als doel jezelf beter leren kennen. Dit kan schrijvend, maar ook tekenend of met doedels, mindmappend, knippend en plakkend of …. verzin het zelf maar. En dat hoeft geen uren te kosten. Ik werk met intuïtief schrijven en dat kost met 10 minuutjes per dag.

Weet je niet zo goed hoe te beginnen? Stel jezelf elke week een specifieke vraag. Noteer (of teken of….) in die week elke dag jouw antwoord op die vraag. Voorbeelden van vragen die je jezelf kunt stellen:

 • Wat heb je voor jezelf gedaan?
 • Wat waardeer je aan jezelf?
 • Waar ben je dankbaar voor?
 • Vraag iemand anders om jou te omschrijven en noteer dit. Beschrijf daarbij ook hoe je je daarbij voelt.
 • Waarin ben je creatief? (denk niet te moeilijk, dit kan al je kledingkeuze zijn)
 • Heb je vandaag een moment voor jezelf genomen? Wat deed je en hoe voelde dat?
 • Waar wordt je blij van?
 • Wie is jou het dierbaarst?
 • Hoe wil jij je voelen in je lijf?
 • Wat wil je het liefste doen?

Dankbaarheid

Zeg eens dankjewel in plaats van sorry. Dankjewel dat je op me gewacht hebt in plaats van sorry dat ik te laat ben. Zo laat je jouw waardering voor een ander merken en haal je jezelf niet naar beneden (maar dankbaarheid moet natuurlijk geen excuus zijn om standaard te laat te komen 😊)

Maak er een gewoonte van om regelmatig stil te staan bij waar je dankbaar voor bent. Je kunt bijvoorbeeld aan tafel bij het eten (of voor het slapen gaan) regelmatig een rondje maken waarbij iedereen benoemt waar hij of zij vandaag dankbaar voor is. De uitkomsten kunnen ook veel inzicht geven in elkaar. En dit kan echt al met hele jonge kinderen. Of voer het dankgebed in voor het eten of voor het slapengaan. Heeft in dit geval niet persé met religie te maken, maar het geeft je een vaste routine. Gewoon eventjes voor jezelf stilstaan bij wat je hebt en wat en wie je waardeert.

 

Edelstenen en mineralen

Edelstenen en mineralen zouden een energetische werking hebben. Draag je net als ik graag stenen? Dan horen goudgele en gele stenen specifiek bij het zonnevlechtchakra. Bijvoorbeeld amber, citrien en goudtopaas. Maar ook stenen die zelfinzicht bevorderen of aanzetten tot actie zijn heel goed voor het zonnevlechtchakra. Denk bijvoorbeeld aan tijgeroog of gele jaspis.

Voor meer informatie over edelstenen en mineralen en hun werking kun je de website Chakra's en edelstenen - Edelstenen en Mineralen bezoeken. Maar als je in Haarlem woont kan ik ook zeker Ananda Haarlem - Ananda Nieuwetijdswinkel  aanraden (in de Anegang schuin t.o. C&A) Ze zitten inmiddels ook in Utrecht en Den Haag.

(En nee, ik krijg geen geld of spullen voor sponsering van deze bedrijven. Ik ben gewoon zelf groot fan. En ja, ik heb toestemming gevraagd voordat ik ze heb vermeld)

 

Geur

Bergamot, jeneverbes, lavendel en rozemarijn zijn geuren die het zonnevlechtchakra versterken. Deze kun je als wierook krijgen, maar je kunt ook etherische olie kopen. Bergamot zit ook in earl grey thee. En lavendel en rozemarijn doen het heel goed in de tuin of op het balkon of in een potje in de keuken. Meteen lekker om mee te koken.

Wees wel voorzichtig als je etherische olie gebruikt. Het is heel geconcentreerd en niet geschikt om in grote hoeveelheid of rechtstreeks op de huid te gebruiken. Je kunt wel enkele druppels van deze olie gebruiken in bijvoorbeeld een diffuser of oliebrander. Gebruik de olie nooit puur. Dan verbrand de olie en krijg je naast een hele vieze geur ook een hele vieze brander. Gebruik altijd water of bijenwas als basis met 3 tot 5 druppels van de etherische olie. Laat het niet droogstomen en ververs het water voor elk gebruik.

Zowel wierook als etherische oliën en diffusers of branders kun je op vrij veel plekken kopen. Bijvoorbeeld bij een nieuwetijdswinkel zoals Ananda of een specialist in natuurlijke gezondheid zoals Holland&Barrett. Maar ook onlineshops zoals bol.com hebben een flink aanbod.

 

Het volgende chakra is het hartchakra.

Debbie Bosma

Debbie Bosma

Praktijk E-Reading

Gerelateerde Artikelen

Aurareading. Hoe kom je daar nou bij?

Aurareader. Niet het meest voor de hand liggende beroep. Ik ben er ook eigenlijk maar per ongeluk in gerold. Het is allemaal de schuld van mijn kinderen. Mijn kinderen Mijn 2 kinderen zijn ook allebei gevoelig, maar allebei op hun eigen manier. Het is voor hen heel belangrijk om kleding te drag...

De kracht van Zijn

Wie ben jij? Wie ben ik? Valt het jou ook op dat we bij een eerste ontmoeting meestal eerst onze functie noemen? Ik ben moeder, advocate, kassière, automonteur, en zo nog meer. En we vragen mensen die we voor het eerst ontmoeten niet alleen naar hun werk maar vaak ook of ze getrouwd zijn en/of ...

De kracht van Zelfcompassie

Zelfcompassie is voor mij altijd een beladen onderwerp geweest. Zorg voor anderen en aan jezelf voorbij gaan zijn de meesten van ons beter bekend. Daarom even aandacht voor dit onderwerp. Aan het einde van deze blogpost geef ik enkele tips om je zelfcompassie te versterken. Vaak weten we ze wel, ...