Skip to main content

De kracht van willen

Wilskracht. Een prachtige eigenschap waarmee je zo veel kunt bereiken, maar tegelijkertijd met de valkuil dat je jezelf volledig kunt verliezen.

Hoe werkt dat nou eigenlijk.

 

Wat is wilskracht

Wilskracht is het vermogen om dat wat je wilt ook echt te doen, ondanks allerlei verleidingen om het anders te doen of zelfs niet te doen.

Het zorgt er dus voor dat je je inzet voor een doel in de toekomst waar je nu op dit moment (nog) geen voordeel mee behaald.

Een goed voorbeeld van wilskracht is afvallen. Je laat de taartjes of chips waar je nu zin in hebt aan je voorbij gaan en houdt je aandacht en inzet gericht op het verliezen van gewicht (waar je je in de toekomst als je je doel eenmaal hebt bereikt een goed gevoel over verwacht te krijgen) Maar ook voor bijvoorbeeld het behalen van een diploma is wilskracht nodig.

Zonder wilskracht hebben we dus een probleem. Want door alleen maar gericht te zijn op wat je nu op dit moment wilt of nodig hebt, zul je in de toekomst veel tekort komen. Dan zou ik me helemaal klem eten aan zoetigheid. Maar dan zou er waarschijnlijk überhaupt al geen taart of brood meer gebakken worden, want de voldoening komt pas als je je vers gebakken brood uit de oven haalt. Niet als je je het ongans aan het kneden bent. Huizen bouwen, ook veel te zwaar werk zonder direct voordeel. Dan worden er geen gewassen meer verbouwd. Met andere woorden, binnen no time zijn we als mensheid uitgeroeid door ons eigen genotzucht.

Belangrijk dingetje dus die wilskracht.

 

Hoeveel wilskracht is normaal

Iedereen heeft wilskracht. Hoeveel wilskracht iemand heeft hangt af van een heleboel dingen, bijvoorbeeld van je stemming, je omgeving en of je gewend bent om je wilskracht te gebruiken. En de hoeveelheid wilskracht die je hebt is niet onbeperkt.

Daarnaast is ook de ene dag de andere dag niet. Als je op een dag al veel dingen hebt gedaan waar wilskracht voor nodig was dan wordt het ’s avonds lastiger om nog naar die ouderavond te gaan waar je eigenlijk geen zin in hebt. Het is dus wijsheid om dingen die je veel wilskracht kosten niet allemaal op 1 dag in de week te plannen.

En als je weet dat je op die en die dag iets moet doen wat je veel wilskracht en energie kost dan is het slim om te zorgen dat je de nacht ervoor bijvoorbeeld op tijd naar bed gaat. Want hoe beter je uitgerust bent, hoe beter je tegen dingen bent opgewassen. En zelfs hoe lekkerder je in je vel zit, hoe beter je de wereld aan kunt, dus als je dan toch bezig bent, zorg meteen dat je ook gezond eet en voldoende ontspanning inplant en …. Tja, dat kost voor velen van ons al zoveel wilskracht dat je niets meer over hebt voor de taak die gaat komen. Zorg dan maar zo goed mogelijk voor jezelf zonder je wilskracht al te veel uit te putten.

 

Ongezonde wilskracht

Wilskracht kan ook flink tegen je werken. Als je jouw wilskracht richt op onrealistische doelen of doelen die niet bij je passen, loop je het risico om jezelf te overvragen wat op termijn mogelijk zelfs tot burn-out kan leiden. Of door alleen nog maar gericht te zijn op je realistische doel, loop je het risico dat je geen grenzen meer respecteert en maar door gaat. Dan ga je makkelijk voorbij aan wat jij en/of je omgeving nu nodig hebben. Dit kan je ook jouw gezondheid of relatie(s) kosten.

Een goed voorbeeld van ongezonde wilskracht is perfectionisme. Je gaat maar door en negeert honger, dorst of vermoeidheid, want dat rapport of werkstuk moet af en is nog net niet helemaal naar je zin. Jammer voor je kind, maar er is nu even geen tijd om voor het slapengaan te lezen of liedjes te zingen. Jammer van het avondje uit met je partner, maar dit moet nu echt af. Er is echt even geen tijd voor andere dingen, dat moet iedereen maar begrijpen. En dat heeft nog een ander gevolg. Want ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik hongerig of moe ben, wordt ik niet gezelliger en wordt de sfeer thuis dus ook niet persé beter.

Dat kan natuurlijk prima een keer voorkomen zonder onomkeerbare gevolgen, maar als dit structureel wordt, ontstaan er wel problemen.

 

Gezonde wilskracht

Wat is dan wel gezonde wilskracht? Wilskracht werkt het beste bij iets dat je zelf, diep van binnen, echt wilt. 

Bij afvallen bijvoorbeeld. Je bent beter gemotiveerd als je probeert gewicht te verliezen omdat je erg gefrustreerd bent over alle gezondheidsklachten en jezelf beter wilt voelen dan wanneer je alleen maar probeert af te vallen omdat je partner je dan mooier vind. Maar let wel iets doen vanuit je eigen intrinsieke motivatie is beter maar natuurlijk nog geen garantie dat alles ook lukt. Je kans van slagen wordt er wel groter van.

Daarnaast is het belangrijk om je ook bewust te blijven van je behoeften op dit moment. Als je probeert af te vallen met een crash dieet van 6 maanden waarbij je jezelf alles ontzegt, wordt het heel moeilijk vol te houden. Door heel bewust te kiezen voor een aangepast eetpatroon dat je de rest van je leven vol kunt houden (door jezelf af en toe ook eens iets lekkers toe te staan) maak je het jezelf een stuk gemakkelijker. Goed voor jezelf blijven zorgen op elk moment is dus heel belangrijk. Maar feit blijft dat iets dat je op wilskracht doet altijd een uitdaging is.

Je kunt dus altijd je wilskracht gebruiken of je dit nu vanuit jezelf doet of niet. Maar blijf je altijd ook bewust van je eigen behoeften en belangen en die van je naasten. Laat het dus nooit volledig ten koste gaan van jou, je rust, je gezondheid en je relaties.

 

Wilskracht trainen

Het is mogelijk om wilskracht te trainen. Om er beter in te worden. Dit kun je doen door een bepaalde periode (bijv. 30 dagen) een simpele taak uit te voeren. Je kunt bijvoorbeeld om niet meer dan 1 glas wijn drinken of elke dag iets positiefs tegen jezelf zeggen. Maar het kan ook handig zijn om elke dag iets minder perfectionistisch met iets bezig te zijn. Zolang het maar iets is dat jij zelf graag wilt én dat haalbaar is voor je. Maar houdt het klein.

Onderschat nooit de kracht van kleine stapjes. Met vele kleine stapjes bereik je vanzelf het andere eind van de wereld.

Door een simpele taak 30 dagen vol te houden, vergroot je je zelfvertrouwen, krijg je meer gevoel van controle over je eigen leven en het nodigt je steeds meer uit om nieuwe dingen te proberen of oude gewoonten af te leren. En bezig zijn met het trainen van wilskracht op iets kleins werkt vaak onbewust ook door op andere dingen in je leven.

Maar wat nou als je 30 dagen iets probeert en het lukt een dag niet? Geen probleem. Leren is vallen en opstaan. Niemand is perfect. Het leert je weer iets over jezelf, want waarom lukte het vandaag niet? Wees niet te streng voor jezelf. Als het een dag niet is gelukt, dan hoef je niets in te halen. Dan pak je het de volgende dag gewoon weer op.

Na die 30 dagen kun je besluiten om ermee door te gaan tot het een onbewust gewoonte is geworden. Maar zorg er dan wel voor dat je periode blijft opdelen in behapbare stukken van bijvoorbeeld opnieuw 30 dagen of steeds een week. Dat houdt het overzichtelijk en geeft je het gevoel dat het haalbaar blijft.

Maar hou het bij 1 taak per keer. Ga dus niet proberen 3 verschillende dingen tegelijk op te pakken. Dan schiet je je doel voorbij door je wilskracht al te veel uit te putten.

 

Willen

Willen is dus een krachtig middel om iets te bereiken. Maar blijf realistisch. Verg niet teveel van jezelf en zorg goed voor jezelf en je omgeving.

Maar besef dat je soms niets te willen hebt. Soms zijn omstandigheden gewoon wat ze zijn. Dan kun en hoef je daar niets aan te veranderen en heb je het te accepteren. Dan gaat het er vooral om hoe jij ermee wilt omgaan. Wat jij ermee wilt doen. Het is aan jou wat je wilt.

Debbie Bosma

Debbie Bosma

Praktijk E-Reading

Gerelateerde Artikelen

De kracht van Zijn

Wie ben jij? Wie ben ik? Valt het jou ook op dat we bij een eerste ontmoeting meestal eerst onze functie noemen? Ik ben moeder, advocate, kassière, automonteur, en zo nog meer. En we vragen mensen die we voor het eerst ontmoeten niet alleen naar hun werk maar vaak ook of ze getrouwd zijn en/of ...

De kracht van willen

Wilskracht. Een prachtige eigenschap waarmee je zo veel kunt bereiken, maar tegelijkertijd met de valkuil dat je jezelf volledig kunt verliezen. Hoe werkt dat nou eigenlijk.   Wat is wilskracht Wilskracht is het vermogen om dat wat je wilt ook echt te doen, ondanks allerlei verleidingen om he...

De kracht van Zelfcompassie

Zelfcompassie is voor mij altijd een beladen onderwerp geweest. Zorg voor anderen en aan jezelf voorbij gaan zijn de meesten van ons beter bekend. Daarom even aandacht voor dit onderwerp. Aan het einde van deze blogpost geef ik enkele tips om je zelfcompassie te versterken. Vaak weten we ze wel, ...