Skip to main content

Chakra's

Vast wel eens van gehoord. Maar wat zijn dat nou precies?

Tijdens een aurareading loop ik, naast de aura, verschillende energiecentra langs, de chakra’s. Hieronder geef ik meer uitleg over wat chakra’s nou eigenlijk zijn. Meer informatie over een specifiek chakra geef ik in volgende blogposts. En daar vertel ik je ook wat je kunt doen om dat specifieke chakra te ondersteunen.

 

De basis

We hebben allemaal een fysiek lichaam. Hiermee vertel ik je niets nieuws. We weten allemaal dat dit lichaam is opgebouwd uit cellen en weefsel, bloed, botten en spieren, hersenen en zenuwen. Losse onderdelen die gezamenlijk je lichaam vormen. Ze zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Lekker duidelijk, want dat is zichtbaar en voelbaar. Je lichaam kun je aanraken en het is duidelijk waar het begint en waar het ophoudt. Je kunt het ervaren het met je 5 zintuigen (zicht, gehoor, smaak, reuk en gevoel)

Nou hebben we ook allemaal een energetisch lichaam. Jouw persoonlijke (ziels)energie die in en om je heen stroomt. Dit wordt ook wel je uitstraling of aura genoemd. Zowel je fysieke lichaam als je energetische lichaam bestaan uit energie, maar de energie van je energetische lichaam is veel verfijnder en daarom (voor de meesten) niet zichtbaar met het blote oog. Het is net zo voelbaar en begrensd, maar op een veel subtielere manier. Deze energie neem je meestal niet waar met je 5 zintuigen, maar met je 6e zintuig, je intuïtie.

Dat aura, jouw zielsenergie, staat niet los van je lichaam. Die zijn volledig met elkaar verbonden. Je aura stroomt in en om je heen. Maar om die zielsenergie meer praktisch en alledaags te laten werken is er een energiepoort nodig. Daar hebben we er een heleboel van. En die energiepoorten noemen we chakra’s.

Die chakra’s zijn geen losstaande centra. Ze zijn ook onderling allemaal met elkaar verbonden. Net zoals je hoofd of je romp niet los bestaan, maar onlosmakelijk zijn verbonden met je lichaam. Zo zijn de chakra’s verbonden met elkaar, met je aura en met je lichaam. En het gaat zelfs verder dan dat, de chakra’s en aura zijn ook verbonden met je gevoel en je gedachten. Want de chakraleer gaat ervanuit dat alles energie is en dat alles met elkaar verbonden is.

Er zit een verschil tussen de manier waarop verschillende culturen de chakra’s omschrijven. Ook zijn er meerdere theorieën over hoeveel chakra’s er zijn. Er is dus niet 1 alles overheersende chakraleer. De meest bekende chakratheorie die bij ons bekend is, gaat uit van 7 chakra’s. Deze filosofie is zo’n 4000 jaar geleden in India ontstaan. Het woord chakra is dan ook Sanskriet (een oude taal uit India) en is in het Nederlands te vertalen als “wentelend wiel”. Een chakra wordt meestal voorgesteld als een spiraal of cirkel.

 

De 7 chakra’s

De 7 chakra’s bevinden zich in het lichaam ter hoogte van 7 belangrijke zenuwknopen die met de ruggengraat verbonden zijn. Het chakra ligt niet op of in de ruggengraat, maar er iets voor, diep in het lichaam. Bedenk dat chakra’s pure energie zijn, dus geen vaststaand punt dat vastzit in het lichaam. Vergelijk het met een vlammetje dat ook niet altijd even groot is en even fel brand.

Elk chakra kent een heleboel namen. Hieronder geef ik een overzicht van de 7 chakra’s waarbij ik de originele naam in het Sanskriet noem en de naam die ik er voor gebruik. Zoals je in bovenstaande plaatje ziet, lopen de chakra’s van beneden naar boven.

  1. Muladhara of Wortelchakra
  2. Svadhisthana of Navelchakra
  3. Manipura of Zonnevlechtchakra
  4. Anahata of Hartchakra
  5. Vishudda of Keelchakra
  6. Ajna of Voorhoofdchakra
  7. Sahasrara of kruinchakra

Van deze 7 chakra’s zijn de eerste 3 (wortelchakra, navelchakra, zonnevlecht) meer verbonden met de aarde. De bovenste 4 (kruinchakra, voorhoofdchakra, keelchakra en hartchakra) zijn vooral verbonden met het universele of de kosmos (ook daar zijn weer heel veel namen voor).

Zoals ik al eerder benoemde zijn de chakra’s poorten voor energie. Hier wordt zowel energie opgevangen als afgevoerd.

De energie van elk chakra vibreert met zijn eigen tempo. Bij het wortelchakra vind je de laagste vibratie en bij het kruinchakra de hoogste. En elk chakra heeft een ander manier waarop deze energie tot uitdrukking komt. Elk chakra biedt zijn eigen perspectief. Je kunt het een beetje zien als frequenties van een radio. Elk chakra heeft zijn eigen zender en ontvanger en daarbinnen kunnen we verschillende tonen ontvangen of uitzenden.

In theorie heeft elk chakra zijn eigen kenmerken. Maar in de praktijk is het niet zo zwart-wit. Alle chakra’s bevatten alle energie en daardoor kunnen dingen die in theorie in een specifiek chakra thuishoren ook in andere chakra’s tot uitdrukking komen. Maar ik houd het nu even bij de theorie want dat maakt het beter te begrijpen.

Wanneer we onze chakra’s goed gebruiken, bieden ze ons grote mogelijkheden om onszelf tot uitdrukking te brengen. Helaas is het in de nuchtere Nederlandse cultuur niet automatisch normaal om hier aandacht aan te besteden. Gelukkig begint het wel steeds normaler te worden.

Jouw manier van denken beïnvloed dus of en hoe jij de chakra’s gebruikt. Verruimende gedachten en overtuigingen laten je energie stromen. Beperkende gedachten en overtuigingen beperken ook je energie en kunnen energie zelfs blokkeren. En dat kan gevolgen hebben. Want als we vooral beperkende energie toelaten, heeft dit ook automatisch een beperkende invloed op ons zelf en ons leven. En andersom kan verruimende energie veel mogelijkheden bieden.

Maar ook dat is niet zo zwart-wit. We laten ons allemaal beperken en hebben ook allemaal plekken waar het juist lekker doorstroomt. En dat tegelijk in hetzelfde chakra. Een chakra is dus uiterst zelden helemaal in balans of compleet uit balans. Maar door je bewuster te zijn van jezelf en je beperkende en verruimende denkbeelden, gedachten en overtuigingen, kun je de potentie van je chakra’s dus beïnvloeden. Er is dus een balans nodig tussen onze energiestromen, ons lichaam en onze geest. En die balans bereik je het beste door met de chakra’s te werken, want dat zijn de poorten waar je energie samenkomt met je lichaam en geest.

 

Chakra’s in beweging

Leven is energie. En energie is altijd in beweging. Dat is een gegeven, een natuurwet. En de beweging is altijd circulair, oftewel in cirkels of spiralen. Dat zie je ook terug in de natuur.

Er is altijd beweging. Niets blijft zoals het is. De snelheid van beweging is verschillend. Een steen vergaat langzamer dan een blad. Maar de aarde draait om de zon, de seizoenen wisselen, er ontstaat leven, dat dan uiteindelijk weer vergaat en leidt tot nieuw leven. Ook jouw energie draait in jouw energiepoorten. Vandaar de naam chakra, wat in het Sanskriet draaiende wielen betekent. Jouw persoonlijke energie staat nooit stil. En er zijn dus ook nooit lege plekken in je energie. Jouw energie is er altijd en is ook altijd in beweging en daardoor per definitie bezig met verandering.

De energie in jouw chakra’s staat dus ook niet vast. Vergelijk het met je uiterlijk. Je hebt bepaalde kenmerken die jou heel herkenbaar maken als jij. Maar jouw uiterlijk staat niet vast. Als baby zie je er anders uit dan als kleuter, als tiener of als 65-plusser. Zo gaat dat ook met je chakra’s en aura. Je hebt bepaalde kenmerken die heel specifiek van jou zijn en bij je blijven, maar de energie ziet er niet altijd hetzelfde uit. Die wordt beïnvloed door je gedachten, je gevoelens en de situatie waarin je je bevind. Daarom is een aurareading ook altijd een momentopname. Jouw specifieke kenmerken zijn zichtbaar, maar wat op dat moment leesbaar is, is hoe je in die periode van je leven in je energie zit.

 

Evenwicht in je chakra’s

Een andere natuurwet is dat alles altijd zoekt naar evenwicht. Ook de levensenergie en de chakra’s. Hier hoef je niets voor te doen. Dit gaat vanzelf.

Als nou het natuurlijke evenwicht van de chakra’s en de aura (tijdelijk) wordt verstoord, kan een blokkade ontstaan. En dan zoekt de energie gewoon een andere weg. Net als een rivier. Wanneer er ineens een dam in de rivier wordt geplaatst, zoekt het water gewoon een andere weg. Bijvoorbeeld door te overstromen.

Dit hoeft geen enkel probleem te zijn. Ons systeem is prima in staat om problemen op te lossen. Maar soms is er meer nodig. En dan gaat jouw systeem signalen afgeven. Een gevoel van onrust, slapeloosheid, verstopping van de darmen, buikpijn of iets anders. Daarmee geeft je lichaam aan dat er iets niet in balans is. Let wel, die disbalans kan ook heel goed lichamelijk zijn, bijvoorbeeld omdat er een virus of bacterie je lichaam is binnengedrongen. Dan kan even uitzieken of een kuurtje het probleem verhelpen. Maar je lichaam reageert ook op een disbalans in je energie. De chakra’s helpen ons te zien waar het energetische probleem dan zit en hoe je dit kunt verhelpen. Hoe je de energie in je chakra’s kunt ondersteunen, vertel ik je in de blogposts over de specifieke chakra’s.

Nog even over evenwicht. Evenwicht kun je niet afdwingen. Evenwicht is er. Altijd. Alleen is het evenwicht voor ons niet altijd optimaal. De kunst is om jouw evenwicht meer te gaan ervaren en mee te veren met wat er gebeurt. In onze huidige tijd hebben we de neiging om alles vanuit wilskracht te willen vormen. Alles lijkt maakbaar te zijn. Maar als we ons meer overgeven aan wat er is en daarmee gaan werken, hoef je heel wat minder hard te werken en ervaar je veel minder teleurstellingen.

Go with the flow. Mindfulness, kom in het hier en nu. Kijk wat er is en hoe je hier het beste van kunt maken. Wat heb je nodig om je zo optimaal mogelijk te voelen? Als je dat meer kunt ervaren, kun je ook makkelijker terug naar deze toestand en ga je meer meebewegen in plaats van tegen de stroom in zwemmen. Maar om dat te doen, moet je heel wat gewoonten en aangeleerde overtuigingen de deur uit vegen. Want go with the flow is niet echt een Nederlandse instelling. Druk zijn is hier verheven tot een kunst. Net zoals op wilskracht zo veel mogelijk jouw grenzen oprekken. Niet zeuren, gewoon doorgaan.

 

Ervaar het zelf

Wil je zelf meer ervaren hoe de chakra’s werken en hoe het voor jou voelt?

Het Centrum voor effectieve Intuïtie, waar ik ben opgeleid, biedt een workshop Intuïtie en Hoogsensitiviteit. Op deze dag maak je globaal kennis met je intuïtie en aura.

En wil je meer dan is het eerst jaar van de opleiding intuïtie practitioner zeker de moeite waard. Hier ga je heel actief werken met de verschillende chakra’s en de aura. Want hoeveel je er ook over leest, je moet het vooral gaan ervaren. Je leert ook niet zwemmen door erover te lezen.

Maar je kunt altijd beginnen met simpele basisvaardigheden. Dingen die je kunt doen om chakra’s te ondersteunen geef ik in de blogposts van de specifieke chakra’s. Die vind je door op een chakra te klikken in de opsomming bovenin deze blogpost. Of op mijn overzichtspagina van mijn blogposts. Klik daarvoor op “blog” in de balk rechtsbovenin.

Debbie Bosma

Debbie Bosma

Praktijk E-Reading

Gerelateerde Artikelen

Het Wortelchakra

De kunst van het wortelchakra is dicht bij jezelf blijven en focussen. Gericht je aandacht ergens bij houden. In het hier en nu. Op de plek waar je nu bent. Met alles wat er nu is. In deze blogpost vind je informatie over: De kenmerken, Thema’s, Vragen die je jezelf kunt stellen, Wat je ku...

De kracht van Zelfcompassie

Zelfcompassie is voor mij altijd een beladen onderwerp geweest. Zorg voor anderen en aan jezelf voorbij gaan zijn de meesten van ons beter bekend. Daarom even aandacht voor dit onderwerp. Aan het einde van deze blogpost geef ik enkele tips om je zelfcompassie te versterken. Vaak weten we ze wel, ...

De kracht van Zijn

Wie ben jij? Wie ben ik? Valt het jou ook op dat we bij een eerste ontmoeting meestal eerst onze functie noemen? Ik ben moeder, advocate, kassière, automonteur, en zo nog meer. En we vragen mensen die we voor het eerst ontmoeten niet alleen naar hun werk maar vaak ook of ze getrouwd zijn en/of ...