
Het navelchakra
De kunst van het navelchakra is lief zijn voor jezelf. Jouw gevoelens, passie en verlangens ruimte geven.
Hoe je dat doet? Luisteren naar je lijf, je gevoel en je behoeften. Wat zich aandient zonder oordeel accepteren, doorvoelen en zo nodig loslaten. Jezelf gunnen wat je nodig hebt, waar je naar verlangt en waar je van geniet terwijl je ondertussen goed zorgt voor je lijf, je gevoel en je gedachten. Pfff, work in progress dus 😊Â
In deze blogpost vind je informatie over:
- De kenmerken,
- Thema’s,
- Vragen die je jezelf kunt stellen,
- Wat je kunt doen,
- Edelstenen en mineralen,
- En Geur die horen bij het navelchakra
Wil je eerst meer weten over de chakra’s in het algemeen? Klik dan hier voor mijn algemene blogpost over Chakra’s.
Â
Kenmerken van het navelchakra
Navelchakra, heiligbeenchakra, kruiscentrum of sacraal chakra. Allemaal benamingen voor het 2e chakra. In het sanskriet heet het Swadhisthana. Dit betekent bekoorlijkheid of lieflijkheid.
Dit chakra bevind zich midden in je onderbuik. Qua hoogte net iets onder je navel.
De kleur waarmee het navelchakra wordt weergegeven is oranje.
Het element dat bij het navelchakra hoort is Water. Dit chakra staat in het teken van stroming (beweging) en verandering.
Het navelchakra is gericht op:
- Gevoel, emoties, intuïtie en instinctmatig voelen
- Sensualiteit (genieten met al je zintuigen) en verlangen
- Aantrekkingskracht, fysieke koestering en seksualiteit
- Passie, creativiteit, inspiratie en scheppingskracht
- Vrouwelijke en mannelijke energie
Het werkwoord dat bij het navelchakra hoort is VOELEN.
Â
Thema’s bij het navelchakra
Het navelchakra gaat vooral over het vervullen van je levenslust.
- gevoelens (h)erkennen
- hoe je uiting geeft aan je passie, verlangen en dromen
- Jouw gevoel van eigenwaarde
- ontspanning en genieten
- jouw relatie tot sensualiteit en seksualiteit
- jouw verbinding met jezelf en het kind-deel in jezelf
Velen van staan niet meer goed in contact met ons gevoel. Of voelen juist heel veel, maar hebben niet geleerd hiermee om te gaan. En dat terwijl gevoel en emotie zo belangrijk zijn. Zowel voor ons overleven als voor ons gevoel van voldoening in het leven. De functie van gevoelens en emoties is namelijk om ons te beschermen en ze geven aan wat belangrijk voor ons is (of juist niet) En dat heeft weer grote invloed op je gevoel van eigenwaarde, hoe goed jij je kunt ontspannen, hoe jij je uit (en daardoor ook of je geaccepteerd wordt door anderen), hoe goed je kunt genieten en hoe je omgaat met sensualiteit en seksualiteit.
Gevoelens en emoties kun je het beste accepteren en aandacht geven. Dan stroomt de energie van het navelchakra. Klinkt simpel, toch? Zoals gezegd, is dat helaas voor velen van ons niet zo makkelijk. Als kind is de basis gelegd in hoe we in het leven staan. En een belangrijk deel daarvan is hoe we geleerd hebben met onszelf, onze gevoelens en onze emoties om te gaan. Mocht jij er als kind helemaal zijn? Waren jouw emoties en gevoelens oké? Of waren ze vooral lastig en kon je die beter onderdrukken? Welk voorbeeld hebben jouw verzorgers gegeven in het accepteren en omgaan met emoties? Dat kind-deel is nog behoorlijk actief in ons onderbewustzijn en stuurt onbewust veel van jouw doen en laten aan, nu je eenmaal volwassen bent.
Je kunt meteen aandacht geven aan je gevoelens en emoties, maar ook op een later moment. Je bent nu eenmaal niet altijd in de gelegenheid om stil te staan bij je gevoel. Als je kind van 2 in het diepe deel van het zwembad valt, kun je beter eerst handelen en later pas stilstaan bij wat het gevoelsmatig met je deed. En als dat nodig is, kun je op een later moment altijd nog stilstaan bij die gevoelens en emoties die je ervaarde. Jij kunt zelfs nu nog stilstaan bij onverwerkte gevoelens en emoties uit je kindertijd. Zo kun je ze alsnog met terugwerkende kracht verwerken of een plekje geven. Soms verdwijnen gevoelens vanzelf als ze eenmaal aandacht hebben gehad. Maar dat gebeurt lang niet altijd.
Als je gevoelens of emoties wegstopt en negeert, stagneert de energie in je navelchakra. En dat hoeft geen enkel probleem te zijn. Maar het kan (op de lange duur en bij structureel negeren) allerlei lichamelijke en psychische klachten geven. Dat betekent niet dat alle lichamelijke en psychische klachten dus hierdoor ontstaan. Maar het kan een oorzaak zijn. En daar wordt je niet beter van.. Als je een (heftig) gevoel of emotie ervaart, vraag je dan af: Wat wil het gevoel of de emotie me vertellen? Waartegen probeert het me te beschermen?
De intentie van gevoelens en emoties is namelijk om je te beschermen en om je te laten weten dat iets heel belangrijk voor je is (of juist helemaal niet) Als je weet waar je emotie je voor wil beschermen, bedenk dan of je het hiermee eens bent of niet. Mogelijk is het gevoel of de emotie op dit moment en in deze situatie niet terecht. Komt het voort uit oude pijn en patronen van vroeger. Dat neemt niet weg dat het nog steeds heftig kan voelen. Je mag het nog steeds gewoon doorvoelen of verwerken, maar dan hoef je er niet naar te handelen. Het is dan belangrijk om voor jezelf na te gaan hoe je dit verouderde beschermingsmechanisme kunt oplossen. En dat kan hard werken zijn. Het vraagt oefening en acceptatie van jezelf. Het vraagt zo min mogelijk veroordeling van jezelf en je gevoel. En dat is niet altijd makkelijk.
Wil je meer weten over de functie van emoties? Klik hier voor mijn blogpost over de kracht van emoties.
Wil je hulp bij het omgaan met je emoties of gevoelens? Praten helpt al om dingen op een rijtje te zetten en kan opluchten. Zoek iemand die je vertrouwt en die goed voelt zodat je er samen je het kunt delen. Dat kan een vriend of familielid zijn of een huisarts, (mogelijk gespecialiseerde) coach of andere professional. Of klik hier voor mijn contactpagina. Hier kun je altijd je vraag stellen of een vrijblijvend gesprek aanvragen.
Besef altijd dat het accepteren en doorvoelen van gevoelens en emoties niet hetzelfde is als ernaar handelen!
Â
Persoonlijke vragen bij het navelchakra
Onderstaande vragen kun je beantwoorden om jezelf beter te leren kennen. Heb daarbij geen oordeel. Kijk gewoon hoe het voor jou is. En heb je vragen of wil je samen kijken naar dingen die je tegenkomt? Stel je vraag. Klik hier voor mijn contactgegevens.
- Mag je je altijd voelen zoals je je voelt? Of heb je daar een oordeel over?
- Kun je onderscheid maken tussen wie je bent en wat je voelt? Of ben je compleet en volledig tot in je tenen, gelukkig, verdrietig, boos, enz.
- Kun je onderscheid maken tussen jouw gevoel en het gevoel van een ander?
- Neem je (onbewust) gevoelens over van anderen?
- Gun je jezelf prettige ervaringen? Of moet je die verdienen?
- Waar geniet jij van?
- Bij wie voel je je gelukkig?
- Wie slurpt jouw energie en laat je bijna altijd moe en leeggelopen achter?
- Kun je met al je zintuigen van iets genieten? Bijv. van eten of een wandeling op het strand.
- Wat verlang je in dit leven?
- Gun je jezelf waar je naar verlangt?
- Geef je aan waar je naar verlangt? Kun je erom vragen?
- Raak je jezelf liefdevol aan? bijv door een voetmassage
- Raak je anderen liefdevol aan? bijv. een knuffel
- Laat je je door anderen liefdevol aanraken?
- Kun je zonder oordeel naar jezelf kijken?
- Wat is jouw gevoel en beleving van seks?
- Hoe oordeel je over jezelf en alles wat je voelt, verlangt en waar je van geniet?
Sommige antwoorden kunnen verassend zijn (maar dat hoeft natuurlijk niet) Besef dat veel dingen die we niet zo leuk vinden aan onszelf of waar we een oordeel over hebben, beschermingsmechanismen zijn. We hebben ooit geleerd dat we iets niet mogen voelen of uiten. Dat we niet mogen genieten of verlangen naar iets. Maar dat het niet mocht, maakt niet dat het weg is. We hebben het alleen goed verstopt. Is het nog steeds een taboe? Of mag het inmiddels wél nu je ouder bent en de omstandigheden misschien zijn veranderd?
Door dingen nu aan te kijken, kun je heftige gevoelens ervaren. Dat hoeft natuurlijk niet persé, maar dat kan wel. En als dat zo is, dan is dat oké. De vraag is hoe je hiermee om wilt gaan. Je kunt altijd om hulp vragen.
Is er iets dat echt niet oké is omdat het jezelf of andere schaad? Probeer dan niet te oordelen over het gevoel en kijk hoe je hiermee om kunt gaan zonder jezelf of anderen te schaden. Kom je hier niet uit? Vraag dan om hulp bij iemand die je vertrouwt of bij iemand (of een instantie) die daarin gespecialiseerd is. Want je bent echt niet de enige en je hoeft het niet alleen te doen.
Â
Wat kun je doen om het navelchakra te versterken
Oefeningen die het navelchakra versterken zijn vooral gericht op aandachtig aanwezig zijn bij je gevoel en je bewust worden van jouw verlangen en waar je van geniet. Wat kun je doen om het navelchakra te versterken?
Zelfzorg
Zelfzorg is een van de belangrijkste dingen die je voor jezelf kunt doen. Welke aandacht heb jij nodig? Neem tijd om te ontspannen. Neem tijd voor jezelf. Laat een bad vollopen of ga de natuur in of spreek af met iemand bij wie je je gezien voelt, verwen jezelf. Maar denk aan je gezondheid hè, ook dat is zelfzorg! Elke avond 3 flessen wijn is niet jezelf verwennen maar jezelf vergiftigen. Niet alles wat je graag wilt, is ook goed voor je. Blijf dus op álle vlakken zo goed mogelijk voor jezelf zorgen. Dat verdien je. Vraag jezelf steeds af wat je nodig hebt om je zo optimaal, gezond en vitaal mogelijk te voelen op een bepaald moment (en blijf jezelf dat vragen, meerdere keren per dag) En ook al is het niet perfect, het mag altijd zo goed mogelijk binnen de mogelijkheden die er zijn voor jou.
Luister muziek.
Muziek heeft alles te maken met gevoel. Muziek kan me helpen bij mijn emotie te komen. Ik heb verschillende afspeellijsten ingericht naar mijn humeur. Een lijst waar ik vrolijk van wordt, een lijst die me rustig maakt en die maakt dat ik me begrepen voel (en daar staan ook nummers op die me tot tranen kunnen roeren), een afspeellijst met pittige nummers die ik bijvoorbeeld aanzet bij het schoonmaken. En tot groot verdriet van de rest van het gezin, blèr ik dan het liefst ook nog keihard mee. Pure ontlading.
Gelukslijjstje
Precies wat het is. Een lijstje met (simpele) dingen die je gelukkig maken. Hoe je dat doet? In mijn blogpost Zelfzorg 5 tips bij tip 3 vind je meer uitleg.
Tijd en prioriteit
Plan tijd in om dingen te doen die je blij maken. Dingen waar je van geniet. Al is het maar 1 uurtje in de week. Is dat voor jou een hobby? Plan daar dan regelmatig tijd voor. Is dat voor jou lekker eten? Neem dan regelmatig de tijd om een lekkere maaltijd voor jezelf te maken of uit eten te gaan (al dan niet met iemand anders als je van gezelschap geniet) Kijk wat het is waar jij van geniet en wat je goed doet. En zie waar en hoe je hier regelmatig tijd voor kunt plannen. Het belangrijkste hierbij is: Gun het jezelf. En accepteer dat je dit doet binnen de mogelijkheden die er voor jou zijn .
Zeg ja
Zeg eens ja tegen iets dat je heel graag wilt. Stap uit je comfortzone. Ga iets doen dat je eigenlijk stiekem heel graag wilt, maar tot nu toe nooit gedurfd hebt. Of jezelf nooit gegund hebt. Zo ben ik gestart met mijn eigen praktijk. Super spannend en in eerste instantie voelde ik mee daar heel schuldig over omdat ik er altijd was voor mijn gezin, maar die stap voor mezelf is zo bevredigend.
Maar het hoeft niet zo groot te zijn. Het kan ook kleiner. Stap eens op iemand af met wie je al een tijdje graag contact zou hebben. Of ga eens op die salsa- of schildercursus (of wat het ook is dat je graag zou willen doen). Neem die tijd om elke week een uurtje te badderen en laat anderen even zorgen voor de rest van de wereld. Gun jezelf de tijd en ruimte om iets nieuws te doen. Rome is ook niet in 1 dag gebouwd. En mogelijk gaat het niet helemaal zoals je had gehoopt. Blijf ook dan goed voor jezelf zorgen. Houd vertrouwen in jezelf.
Nee zeggen
Zeg eens nee tegen wat je echt niet wilt. Een nee tegen een ander is een ja tegen jezelf. En jij verdient die aandacht net zo goed als die ander. En hoe beter jij in je vel zit, hoe beter jij voor een ander kunt zorgen. Want hé, uit een lege theepot kun je niets meer schenken. Maar als je vol zit met energie, blijft er over voor anderen. En ja, nee zeggen kan consequenties hebben. Denk dus goed na. Wat je verliest met die nee, kan voor jou onoverkomelijk zijn. Dan dus niet doen. Maar misschien is waar je nee tegen zegt het ook wel gewoon niet (meer) waard om deel uit te maken van jouw leven. Misschien verdien je beter. En door nee te zeggen tegen het een, blijft er ruimte over om ja te zeggen tegen iets anders. Jij bepaalt wat voor jou het belangrijkste is. Prioriteiten stellen dus.
Â
Edelstenen en mineralen
Edelstenen en mineralen zouden een energetische werking hebben. Draag je net als ik graag stenen? Dan horen oranje stenen specifiek bij het navelchakra. Bijvoorbeeld koraal of abrikoos agaat. Maar ook stenen die je seksuele of vrouwelijke energie bevorderen zijn heel goed voor het navelchakra. Denk bijvoorbeeld aan carneool en cupriet.
Voor meer informatie over edelstenen en mineralen en hun werking kun je de website edelstenenenmineralen.nl bezoeken. Ze hebben ook een mooie webshop: Chakra's en edelstenen - Edelstenen en Mineralen. Maar als je in Haarlem woont (of in Den Haag of Utrecht) kan ik ook zeker de nieuwetijdswinkel Ananda Haarlem - Ananda Nieuwetijdswinkel aanraden (in de Anegang schuin t.o. C&A) Een begrip in Haarlem en omgeving
(En nee, ik krijg geen geld of spullen voor sponsering van deze bedrijven. Ik ben gewoon zelf groot fan. En ja, ik heb toestemming gevraagd voordat ik ze heb vermeld)
Â
Geur
Gardenia is de geur die het navelchakra versterkt. Deze kun je als wierook krijgen, maar je kunt ook etherische olie kopen.
Wees voorzichtig met etherische olie. Het is heel geconcentreerd en niet geschikt om in grote hoeveelheid of rechtstreeks op de huid te gebruiken. Je kunt wel enkele druppels van deze olie gebruiken in bijvoorbeeld een diffuser of oliebrander. Gebruik de olie nooit puur. Dan verbrand de olie en krijg je naast een hele vieze geur ook een hele vieze brander. Gebruik altijd water of bijenwas als basis met 3 tot 5 druppels van de etherische olie. Laat het niet droogstomen en ververs het water voor elk gebruik.
Zowel wierook als etherische oliën en diffusers of branders kun je op vrij veel plekken kopen. Bijvoorbeeld bij een nieuwetijdswinkel zoals Ananda (zie hierboven) of een specialist in natuurlijke gezondheid zoals bijvoorbeeld Holland&Barrett, maar ook onlineshops zoals bol.com. Goed excuus om te gaan shoppen als je daar blij van wordt 😊
Â
Het volgende chakra is het zonnevlechtchakra. Klik hier om direct door te klikken

Debbie Bosma
Praktijk E-Reading
Gerelateerde Artikelen

De kracht van Zelfcompassie

Het Wortelchakra
