Skip to main content

Het Wortelchakra

De kunst van het wortelchakra is dicht bij jezelf blijven en focussen. Gericht je aandacht ergens bij houden. In het hier en nu. Op de plek waar je nu bent. Met alles wat er nu is.

In deze blogpost vind je informatie over:

Wil je eerst meer weten over de chakra’s in het algemeen? Klik dan hier voor mijn algemene blogpost over Chakra’s.

 

Kenmerken van het wortelchakra

Muladhara, wortelchakra, basis-chakra, stuitchakra. Allemaal benamingen voor dit 1e chakra.

In het sanskriet heet het eerste chakra Muladhara. Dit betekent wortel. Het wortelchakra bevind zich midden in je bekken. Qua hoogte zeg maar net onder je stuitje.

De kleur waarmee het wortelchakra wordt weergegeven is meestal rood.

Het element dat bij het wortelchakra hoort is Aarde. Dit chakra is dan ook het meest verbonden met de aarde. Om te kunnen aarden moet je je energie letterlijk laten zakken en laten dragen door je bekken. Vanuit dit chakra maak je ook direct contact met de aarde-energie als je energetisch bezig bent. Want je energetische aardingsverbinding loopt vanuit dit chakra (en vanuit je voetchakra’s maar daar kom ik in een latere blogpost op terug)

Er wordt ook wel gezegd dat dit chakra alle andere chakra’s draagt. Het is de basis. Het wortelchakra staat dan ook voor:

 • Veiligheid en bescherming
 • Gezondheid
 • Financiële zekerheid
 • Aanwezig zijn
 • Zelfzorg

Het werkwoord dat bij het wortelchakra hoort is ZIJN

 

Thema's bij het wortelchakra

Dit chakra gaat vooral over het vervullen van je eerste basisbehoeften.

 • Je plek innemen
 • Zorgen voor je lichaam
 • Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf
 • Aandacht hebben voor wat je doet en waar je voor staat
 • Zorgen voor je leefomgeving

Voor veel (hoogsensitieve) vrouwen is het niet vanzelfsprekend om hun plek in te nemen. Er is ons geleerd om je aan te passen. Te zijn wat er van je verwacht wordt. Maar we worden geboren en hebben daarmee automatisch een plek in de wereld. Punt. En het is niet alleen jouw voorrecht om je plek in te nemen, het is ook je plicht. Want jij, met al jouw eigenheid, jouw kwaliteiten en manier van kijken voegt iets toe. Iets waar anderen steun aan hebben. Iets wat anderen verder kan helpen. En of die anderen nu mensen zijn, of dieren of de aarde of wat dan ook doet er niet toe. Jij bestaat. En daardoor voeg je iets toe. In mijn blogpost De kracht van Zijn ga ik daar verder op in.

Dus, hallo, ik ben Debbie. Door mijn nieuwsgierigheid en hooggevoeligheid is mijn talent om tot de kern te komen en met mijn creativiteit verandering te brengen. Oké, niet altijd en het pakt ook niet altijd even goed uit, maar toch is dat wat ik te brengen heb en waarin ik mag groeien. En ja, het voelt best spannend om dat zo te zeggen. Want hé, wie ben ik nou helemaal. Nou ja, dat dus.

En wie ben jij? Wat heb jij toe te voegen?

 

Vragen die bij het wortelchakra horen

Onderstaande vragen kun je beantwoorden om jezelf beter te leren kennen. Heb daarbij geen oordeel. Kijk gewoon hoe het voor jou is. En heb je vragen of wil je samen kijken naar dingen die je tegenkomt? Stel je vraag. Bij contact vind je mijn contactgegevens.

 • Mag je er zijn? Gewoon zoals je bent?
 • Kun je een zo veilig mogelijke plek voor jezelf creëren?
 • Kun je je lichaam accepteren?
 • Zorg je goed voor jouw lijf? (gezonde voeding, voldoende water, voldoende beweging, voldoende rustmomenten en genoeg slaap)
 • Luister je naar de signalen van je lichaam en zorg je dan voor jezelf? (kou, honger, vermoeidheid, slapende voet, gespannen nek, enz)
 • Kun je werkelijk aanwezig zijn bij wat je doet?
 • Neem jij verantwoordelijkheid voor jezelf?
 • Zijn jouw ambities van jou zelf? Of probeer je indruk te maken op een ander?
 • Weet je wat je nodig hebt? En gun je jezelf dit ook?
 • Ken je jouw grenzen? En respecteer je ze?
 • Respecteer je andermans grenzen?
 • Weet jij wat van jou is en wat van een ander is? (spullen, verantwoordelijkheden, gevoelens en emoties)
 • Voegen de mensen in je directe omgeving iets toe voor jou?
 • Doe je ook dingen waar je van geniet en waar je energie van krijgt?

Sommige antwoorden kunnen verassend zijn (maar dat hoeft natuurlijk niet) Besef dat veel dingen die we niet zo leuk vinden aan onszelf of waar we een oordeel over hebben, beschermingsmechanismen zijn. We hebben ooit geleerd dat we iets niet mogen voelen of uiten. Dat we niet mogen genieten of verlangen naar iets. Maar dat het niet mocht, maakt niet dat het weg is. We hebben het alleen goed verstopt. Is het nog steeds een taboe? Of mag het inmiddels wél nu je ouder bent en de omstandigheden misschien zijn veranderd?

Door dingen nu aan te kijken, kun je heftige gevoelens ervaren. Dat hoeft natuurlijk niet persé, maar dat kan wel. En als dat zo is, dan is dat oké. De vraag is hoe je hiermee om wilt gaan. Je kunt altijd om hulp vragen.

Is er iets dat echt niet oké is omdat het jezelf of andere schaad? Probeer dan niet te oordelen over het gevoel en kijk hoe je hiermee om kunt gaan zonder jezelf of anderen te schaden. Kom je hier niet uit? Vraag dan om hulp bij iemand die je vertrouwt of bij iemand (of een instantie) die daarin gespecialiseerd is. Want je bent echt niet de enige en je hoeft het niet alleen te doen.

Via het contactformulier vind je mijn contactgegevens als je een vraag voor mij hebt of mijn begeleiding wilt vragen bij het onderzoeken van jouw gevoelens, wensen of verlangens.

 

Wat je kunt doen om het wortelchakra te versterken

Wat je kunt doen om het wortelchakra te versterken zijn vooral acties gericht op aandachtig aanwezig zijn.

Lichamelijke oefeningen

Lichamelijke oefeningen zijn bijvoorbeeld yoga (nog specifieker de lijkhouding, kindhouding, boomhouding en berghouding), Qigong en tai chi. Maar ook gewoon fietsen, wandelen, tuinieren of het huis poetsen kan je al meer in het hier en nu en/of dichter bij jezelf brengen. Het gaat vooral om bewegen met aandacht voor waar je bent, wat je doet en wat het met je doet.

Ga de natuur in

Je kunt het wortelchakra ook versterken door even helemaal aanwezig zijn in de natuur. Bijvoorbeeld de tuin, het park, het bos of het strand. En met even helemaal aanwezig zijn, bedoel ik ook echt even helemaal aanwezig zijn. Dit kan wandelend (ben je meteen lichamelijk bezig) maar ook zittend. Kijk heel gericht naar wat zich om je heen bevind. Zie de bomen, de zee of de bloemen. Wees je bewust van het geluid van de natuur (de golven van de zee of de fluitende vogels, de wind door de bomen, enz) Ruik de geuren om je heen (de zilte zeelucht, de aarde, bloemen, enz) En voel, bijvoorbeeld de wind, de zon of het zand. Neem dit even helemaal in je op. Wees even helemaal aanwezig in het hier en nu en ervaar wat dit met je doet. Als je daar waarde aan hecht kun je opschrijven wat je ervaart, maar dat hoeft niet. Kijk waar jij behoefte aan hebt.

Mediteer

Andere mentale oefeningen bij het wortelchakra zijn (geleide) meditaties waarbij je je op iets focust, bijvoorbeeld je ademhaling of het geluid van een klankschaal. Het internet staat er vol mee. En ze hoeven echt geen uur te duren als dat je te lang is. Je hebt al geleide meditaties van 10 minuten. Ga eens op zoek naar een geleide meditatie die bij jou past. Het kan heel verfrissend zijn.

Grond jezelf

Maar ook aardingsoefeningen passen goed bij het wortelchakra. Aarden is eigenlijk niets anders dan even helemaal met je aandacht naar jezelf gaan en je bewust worden van hoe je in het hier en nu op deze plek aanwezig bent. En dit kun je op vrij veel plaatsen doen. Bijvoorbeeld in de rij voor de kassa, wachtend op de bus of op de wc (jawel, een ideale plek. Even uit de drukte en weer terug naar jezelf. Doet wonderen is mijn ervaring). Let er wel op dat je je aandacht wel even helemaal op jezelf kunt richten. Achter het stuur in de auto kun je dit beter niet doen 😊

Een simpele aardingsoefening is je even heel erg bewust worden van je voeten op de grond. Laat je gewicht even helemaal zakken. Laat de zwaartekracht zijn werk maar doen. En stel je voor dat je voeten de grond helemaal raken. Voel bewust met welk deel van je voet je contact hebt met de grond.

 • Sta je meer op je voorvoet of meer op je hiel?
 • Krom je je tenen of is je voet ontspannen?
 • Wat kun je nog meer opmerken over je voet en je manier van staan?
 • En wat zegt dat je?

Je hoeft niets te veranderen. Alleen maar even te voelen. Dan ben je weer even helemaal terug bij het hier en nu en in je lijf.

En als je zit kun je dit ook doen met je billen. Breng je gewicht even heel bewust helemaal naar je billen. Ga echt even helemaal zitten.

 • Zit je helemaal op je stoel? Of zit je op het puntje?
 • Zit je rechtop of hang je in elkaar gezakt?
 • Is je onderrug ontspannen? Of niet?
 • Wat kun je nog meer opmerken over je manier van zitten?
 • En wat zegt dat je?

Bodyscan

En een hele mooie oefening die zeker bij dit chakra past is met aandacht een bodyscan doen. Even iets langer helemaal in je lijf zitten. Neem hier even iets meer tijd voor en zorg dat je dit ongestoord kunt doen en dat je een dekentje of zoiets bij de hand hebt om niet koud te worden. Ga rustig en ontspannen rechtop zitten (bijvoorbeeld in een leunstoel) of liggen (op je bed of op een matje), liefst met je ogen dicht. En dan langzaam met je aandacht een voor een je lichaamsdelen afgaan. Eerst je voeten. Hoe voelen ze, wat hebben ze nodig. En zo helemaal door tot je kruin. Dit kan snel en in grote stappen (voeten, benen, buik, rug, enz.) of langzaam (voeten, enkels, onderbenen, knieën, enz.) Lukt het je niet goed om dit zelf te doen, omdat je je aandacht er maar moeilijk bij kunt houden? Zoek dan eens op internet. Er zijn hele mooie geleide meditaties beschikbaar.

En als je nog een stapje verder wilt gaan. Kun je bij elk lichaamsdeel even stilstaan en bedenken wat dit lichaamsdeel allemaal voor je doet. En het dan bedanken voor wat het voor je doet en waar het je brengt. Is een hele bijzondere oefening om te doen.

 

Edelstenen en mineralen bij het wortelchakra

Edelstenen en mineralen zouden een energetische werking hebben. Draag je net als ik graag stenen? Dan horen rode, zwarte of bruine stenen specifiek bij het wortelchakra. Bijvoorbeeld granaat, robijn, versteend hout en zwarte toermalijn. Maar ook stenen met een aardende werking zijn heel goed voor het wortelchakra. Denk bijvoorbeeld aan rookkwarts, vuursteen, dalmatiër jaspis of hematiet.

Voor meer informatie over edelstenen en mineralen en hun werking kun je de website edelstenenenmineralen.nl bezoeken. Ze hebben ook een mooie webshop: Spiritual Garden, maar als je in Haarlem woont (of in Den Haag of Utrecht) kan ik ook zeker de nieuwetijdswinkel Ananda aanraden (in de Anegang schuin t.o. C&A) Een begrip in Haarlem en omgeving (En nee, ik krijg geen geld of spullen voor sponsering van deze bedrijven. Ik ben gewoon zelf groot fan. En ja, ik heb toestemming gevraagd voordat ik ze heb vermeld)

 

Geuren bij het wortelchakra

Ceder of sandelhout zijn de geuren die meestal worden gebruikt om het wortelchakra te versterken. Deze kun je als wierook krijgen, maar je kunt ook etherische olie nemen.

Wees voorzichtig met etherische olie. Het is heel geconcentreerd niet geschikt om in grote hoeveelheid of rechtstreeks op de huid te gebruiken. Je kunt wel enkele druppels van deze olie gebruiken in bijvoorbeeld een diffuser of oliebrander. Gebruik de olie nooit puur. Dan verbrand de olie en krijg je naast een hele vieze geur ook een hele vieze brander. Gebruik altijd water of bijenwas als basis met enkele druppels van de etherische olie. Meestal is 3 tot 5 druppels genoeg. Laat het niet droogstomen en ververs het water voor elk gebruik.

Zowel wierook als etherische oliën en diffusers of branders kun je op vrij veel plekken kopen. Bijvoorbeeld bij een nieuwetijdswinkel zoals Ananda of een specialist in natuurlijke gezondheid zoals bijvoorbeeld Holland&Barrett.

 

Het volgende chakra is het navelchakra. Klik hier voor de blogpost over het navelchakra.

Debbie Bosma

Debbie Bosma

Praktijk E-Reading

Gerelateerde Artikelen

Aurareading. Hoe kom je daar nou bij?

Aurareader. Niet het meest voor de hand liggende beroep. Ik ben er ook eigenlijk maar per ongeluk in gerold. Het is allemaal de schuld van mijn kinderen. Mijn kinderen Mijn 2 kinderen zijn ook allebei gevoelig, maar allebei op hun eigen manier. Het is voor hen heel belangrijk om kleding te drag...

Wat is een Aura?

Een aura is energie. Jouw persoonlijke (ziels)energie. Dat is waar de E in Praktijk E-reading voor staat. Maar hoe zit dat dan precies? In deze post wil ik je meer uitleggen over de aura. Wil je meer weten over chakra's? Klik hier   De basis Laten we beginnen bij de basis. (hierin ben ik verre...

De kracht van Zijn

Wie ben jij? Wie ben ik? Valt het jou ook op dat we bij een eerste ontmoeting meestal eerst onze functie noemen? Ik ben moeder, advocate, kassière, automonteur, en zo nog meer. En we vragen mensen die we voor het eerst ontmoeten niet alleen naar hun werk maar vaak ook of ze getrouwd zijn en/of ...